Enemmän realismia ja positiivista puhetta

Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoitus ”Päijät-Hämeestä nuorten lukutaidon maakunta?” (ESS 24.4.) epäilee huolipuheen nuorten lukutaidon osalta olevan jokseenkin liioiteltua. Lasten ja nuorten kirjallisuutta lainataan kirjastotilastojen mukaan hyvin. Ilahduttavaa!

Tilastot eivät kuitenkaan kerro totuutta siitä, minkä päivittäin työssäni näen ja minkä pääkirjoituskin myöntää: lukeminen ja lukutaito eriytyy poikkeuksellisen voimakkaasti ja se vaikuttaa oppimistuloksiin kouluissa. 

Samaan aikaan keskustelu kasvatuksen ja opetuksen kysymysten äärellä käy synkkänä. Lahden seudun kieltenopettajat ry kirjoittaa alakoulujen kieltenopetukseen kohdistuvista heikennyksistä (ESS 24.4.) – eivätkä kieltenopettajat ole ainoita. Sähköpostiini on viime viikkoina tullut lukuisia vastaavanlaisia kirjeitä. Viestit ovat tärkeitä ja aiheellisia!

Huolipuheita tarvitaan, jotta nykyisiä toimintoja ja asenteita – niin lukutaidon kuin opetuspalveluiden osalta – voidaan kehittää paremmiksi. Luottamushenkilönä kuuntelen ja pyrin pitämään huolta myös siitä, ettei keskustelu ajaudu turhan yksinkertaistavaksi. Realismia on myöntää, ettei nykyinenkään palvelutaso Lahdessa ole hyvä tai toimiva saati taloudellisesti kestävällä pohjalla. 

Uskon, että laadukas palvelutaso on mahdollista säilyttää pienemmilläkin resursseilla, mutta se vaatii tahtoa ja muutosta. Muutos ei mielestäni välttämättä tarkoita uudistamista vaan ennemmin selkeyttä, rauhaa – ja lakiuudistuksia. 

Selvää on, että kustannusten noustessa pitää Lahdessakin varautua nykyistä tarkempaan taloudenpitoon. Ja kun niin tehdään, ei ole varaa takertua ideologioihin tai yksinkertaistuksiin. Jotta laadukkaat palvelut taataan tulevaisuudessakin, tarvitaan realismia, yhteistyön asennetta – ja vähän enemmän positiivista puhetta.

Teresa Rautapää, opettaja, sivistyslautakunnan jäsen (kok.)

Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 28.4.2023.