Lähde sinäkin ehdolle ensi kevään vaaleihin – jos uskallat! 

Kun silmäilee some-palstoja, lukee tarkasti lehtiä tai kuuntelee herkällä korvalla keskusteluja kadulla, näkemyksiä kotipaikkamme ja yhteiskuntamme kehittämiseksi on. Vaan kuinka moni rohkenee astua rakentajan saappaisiin? Jos kokee, että nykyisessä politiikassa on puutteita, tai että tärkeät aiheet jäävät liian vähälle huomiolle, voi itse olla se muutos, joka on tarpeen.

Kunta- ja aluevaalit käydään ensi keväänä. Ehdolle asettuminen on tärkeä ja toimiva tapa vaikuttaa omaan lähiympäristöön ja ihmisten arkeen. Mutta vaatii se aitoa rohkeuttakin nykyisen taloustilanteen ymmärtäjiltä. Toisaalta juuri näitä ymmärtäjiä kipeästi kaivataan!

Tulevalla vaalikaudella kunta- ja aluepolitiikassa tehdään päätöksiä synkkien talousnäkymien varjossa. Toisaalta talouden realiteettien on oltava lähtökohta kaikelle tekemiselle. Tehtävät päätökset vaikuttavat kaikkien hyvinvointiin: koulujen ja päiväkotien resursseihin, terveyspalveluiden saatavuuteen, julkisen liikenteen reitteihin ja ympäristön kehittämiseen. Uudenlaiset, erilaiset ja monenlaiset näkökulmat varmistavat, että demokratia toteutuu.

Demokratiamme perusta on, että kaikilla on oikeus osallistua ja vaikuttaa. Olen itse kokenut, että politiikka on erinomainen tapa oppia uutta, perehtyä yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja kehittyä ihmisenä, ja nämä taidot ovat arvokkaita myös politiikan ulkopuolella. Erityisen avartavana olen kokenut työskentelyn erilaisten ihmisten kanssa. Kuinka eri tavalla voimmekaan ajatella, vaikka totuus omassa päässä olisikin yksinkertaisen kirkas? Ajattelutapojen yhteentörmäykset konkretisoituvat etenkin talouskysymyksissä.

Tulevaisuus vaatii uusia ideoita ja ajattelijoita – uusia rakennusaineksiakin. Siksi ja kaikesta huolesta huolimatta kannustan asettumaan ehdolle ensi kevään vaaleissa. 

Kirjoitus on julkaistu muun muassa Etelä-Suomen Sanomissa 31.8.2024.