Puheeni valtuuston kokouksessa 15.11.2021

Kiitos puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Hyvät ideat syntyvät joskus äkisti. Puolueiden välisissä neuvotteluissa olemme toistuvasti kuulleet muiden puolueiden jo valmiiksi alijäämäistä budjettia kasvattavia menolisäysesityksiä. Olemme olleet – ainakin minä olen ollut – hämmentyneitä siitä, miten höveliä kaupunkilaisten verorahojen käyttämistä useat muut ryhmät ajavat. Olen pahoillani, että tämä idea yllätti teidät. Mutta luottakaa siihen, että tämä idea on hyvä.

On selvää, että tulevaisuutta rakennetaan verorahoilla, mutta veroja ei ole mitään syytä kerätä enempää kuin niitä tarvitaan. Vastuulliseen toimintaan liittyy paitsi tämänhetkisten toimintaedellytysten turvaaminen, mutta ennen kaikkea elinvoimaisen tulevaisuuden mahdollistaminen. Tulevaisuus mahdollistetaan työllä.

Minä luotan siihen, että Lahti onnistuu – jatkaa ympäristöpääkaupunkivuoden mukanaan tuomaa hyvää pöhinää, luo työlle ja yrittäjyydelle edellytyksiä. Mutta siihen onnistumiseen tarvitaan rohkeutta. 

Sanotaan se nyt vielä ääneen, jotta ymmärrätte: Kokoomus ei ole leikkaamassa palveluista. Me emme kannata minkäänlaisen syömävelan ottamista. Me haluamme laadukkaita palveluita ja hyviä veronmaksajia kaupunkiin kustantamaan ne palvelut. Ja me totisesti emme kannata vastuutonta talouspolitiikkaa. Me haluamme, että kaupunki uudistuu ja luo elinvoiman edellytyksiä.

Kaupunginjohtaja Timonen taannoin käytti erinomaista esimerkkiä. Jos uusien koulurakennusten rakentamisella saisimme Lahden väkiluvun kohoamaan kahteensataantuhanteen, todellakin kaupunki uusien koulujen rakentamiseen investoisi. 

Sama pätee tässä. Jos verotuksella saataisiin aikaan talouskasvua, pitäisi Suomen olla jo nyt Euroopan ja maailman kärkipäässä. Jos verotuksella hyvien veronmaksajien määrä lisääntyisi ja sillä saataisiin aikaan elinvoimaisuutta, Lahden pitäisi olla jo nyt Suomen suurimpien kaupunkien kärkipäässä. Kumma kun näin ei ole.

Toivon, että tässä salissa tehdään tänään rohkeita päätöksiä, jotta saamme elää elinvoimaisessa kaupungissa myös tulevaisuudessa. Raskaalla verotuksella jäävät unelmat saavuttamatta. Vastuullisena realistina kannatan iloiten valtuutettu McCarronin esitystä.