Tehdään Lahdesta Suomen onnellisin kaupunki

Vuoden 2020 positiivisin lahtelainen Matti Eve nostaa Esalaisessaan ”Tolkun lahtelaisille olisi nyt töitä tarjolla” (ESS 20.5.) esille useita tärkeitä havaintoja. Tulevan valtuustokauden päättäjien tulee Even mukaan muun muassa palauttaa valtuustotyöhön arvokkuus sekä tehdä huolellisesti punnittuja ja kestäviä talousratkaisuja.

On realismia myöntää, etteivät nykyiset päättäjät ole suoriutuneet tehtävästään moitteetta. Moni heistä älähtikin somessa Even kolumnin luettuaan! Uusien ehdokkaiden runsas määrä kertoo muutostarpeesta. Toivonkin, että valtuustoon valitaan monia tuoreita kasvoja. Silti myös konkareita tarvitaan.

Tulevan valtuuston tulee käsitellä viheliäisiä pulmia, kuten monessa yhteydessä esiin nostettu huumeongelma. Siihen ei ole olemassa yksinkertaista ratkaisua, tai edes ratkaisua, jonka valtuutetut pystyisivät yksin vain päätöksillään tekemään. Toisaalta talousennusteet varjostavat kaupungin tulevaisuutta.

Ei sovi kuitenkaan unohtaa niitä arkisempia aiheita, jotka ovat tavalliselle lahtelaiselle jopa merkityksellisempiä. Kun voidaan tehdä tekoja tavallisen lahtelaisen arjen parantamiseksi, ollaan voitolla. 

Esimerkiksi näistä arjen palveluteoista voidaan aloittaa heti uuden valtuuston ryhtyessä työhön: kehitetään ulkoliikuntapaikkoja esimerkiksi Tapanilassa, rakennetaan koirapuisto ainakin Karistoon, lisätään nuorison turvallisia kohtaamispaikkoja, ja liikuntakaupungiksi profiloituvan Lahden tekonurmikenttien tarve tulee selvittää ja sen perusteella ryhtyä pikaisiin toimiin. Nämä teot eivät maksa maltaita, mutta tuottavat useille veronmaksajille valtavasti iloa ja hyötyä. 

Vaikka kunnallinen päätöksenteko on haastavaa ja vaikeaakin, en jaksa uskoa, etteikö tolkullisin ja edullisin keinoin päästäisi lähemmäs tavoitetta, joka on varmasti sekä nykyisten mutta ennen kaikkea jokaisen tulevan päättäjän tavoite: mitä kaikkea pientä ja suurta tarvitseekaan tehdä, että Lahdesta löytyvät Suomen onnellisimmat asukkaat?

Tekstini on julkaistu myös Etelä-Suomen Sanomissa 1.6.2021. Voit lukea tekstin myös Etelä-Suomen Sanomien verkkosivuilta.