Kalevalaista kilpalaulantaa

Hyvää Kalevalan päivää! Osuvasti viimeisen vuorokauden kuohunta muistuttaa monin tavoin kalevalaista kilpalaulantaa. Nuori Joukahainen kaiken aikansa Väinämöistä kaehti, ja vanha Väinämöinen lopulta suohon Joukahaisen lauleli. Kiinnostava kiista, jossa vahvempi on se, jonka viestintä on uskottavaa, tarkasti perusteltua ja arvoja puolustavaa.

On mielenkiintoista seurata, kuinka kokoomuksen ja kokoomuslaisten arvoja pyritään määrittelemään erityisesti ulkopuolelta. Eilisen Kirsi Pihan ilmoituksen jälkeen monet ei-kokoomuslaiset ovat halunneet määritellä kokoomuksen arvoja uudestaan omasta näkökulmastaan. Tämä sama ilmiö on ollut monta kertaa havaittavissa myös eduskunnassa, jossa omaa toimintaa perustellaan tai jätetään perustelematta sillä, mitä kokoomus on tehnyt tai jättänyt tekemättä. 

Jokaisen puolueen kuuluu keskittyä omaan toimintaansa ja tehdä politiikkaa omista arvoista lähtien, ei siten, mitä joku toinen on tehnyt tai jättänyt tekemättä. Joukkueeseen mahtuu monenlaisia pelaajia.

Kuntapolitiikassa jokaisen päättäjän tulee keskittyä tekemään kotikunnastaan asukkailleen entistä parempi paikka – rakentavasti ja yhteistyössä muiden päättäjien kanssa. Siihen pyrin itsekin. 

Minun tavoitteeni on tehdä Lahdesta entistä parempi paikka! Kokoomuksen listalla olen, koska jaan Kokoomuksen puoluekokouksessa hyväksytyt periaatteet ja tavoitteet. 

Niin kuin Väinämöinen Kalevalassa puolustautuu tietämättömän Joukahaisen hyökkäystä vastaan, on tässä kohtaa tärkeää puolustaa kokoomuslaisia arvoja. Ne perustuvat sivistykseen ja siihen, ettei kukaan ole virheetön, mutta jokaisella on tismalleen sama ihmisarvo.

Kokoomuksen arvot ovat vapaus, vastuu ja demokratia, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen.