Kriittistä ajattelua sydämen sivistystä

Opetan ammatikseni äidinkieltä ja kirjallisuutta. Tuon jalon kahden oppiaineen yhdistelmän ydintä ovat kriittisen ajattelun, lukemisen ja kirjoittamisen taidot. Vaalit lähestyvät, ja oppiaineeni ytimen tärkeys korostuu. Vaalien aikaan erityisesti kriittisen ajattelun osaaminen on tärkeää. Onkin hurjan kiinnostavaa seurata, mitä ja miten ehdokkaat puolueesta riippumatta viestivät.

Haastan sinut, hyvä seuraajani, tulkitsemaan aktiivisesti mutta kriittisesti poliittista viestintää, joka ennen huhtikuuta muuttaa varmasti muotoaan ärhäkämpään suuntaan. Kuka viestii uskottavasti? Miksi? Mitä poliittisiin lupauksiin kätkeytyy? Mikä taho tavoittelee kansansuosiota? Miksi? Ketkä lupaavat helppoja ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin? Kuka lopulta onnistuu viestinnässään – ja on valtaa käyttävä päättäjä seuraavan neljän vuoden ajan? Miten?

Toivon, että Lahden kaupunginvaltuustoon valitaan ajattelevia päättäjiä, jotka etsivät perusteluja, hankkivat tietoa ja toimivat osaavasti. Vain siten syntyy kestäviä, rakentavia ja aidosti arkea parantavia ratkaisuja. Kunnallisen päätöksenteon tulee perustua realistiseen ja kokonaisvaltaiseen ymmärrykseen, ei esimerkiksi oman edun tavoitteluun.

Vaalien aikaan tavoitellaan muutosta. Lopulta paremman tulevaisuuden rakentamisessa on kyse sivistyksestä, ajattelun taidoista ja luetun ymmärtämisestä. Niitä puolustan ammatikseni, niitä haluaisin puolustaa lahtelaisena päätöksentekijänäkin.